1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Polizoare de banc

Un polizor de banc este tipul masinii-unelte pentru polizat care este atasata sau se foloseste impreuna cu o masa de lucru si care utilizeaza pietrele abrazive pentru prelucrarea pieselor. Similar cu acestea este un polizor fix cu stativ prismatic sau cu suport, care poate fi fixat in podea. Acest tip de polizor executa o slefuire bruta. In functie de granulatia si dimensiunile pietrei, polizoare pot fi utilizate pentru ascutirea sculelor precum cutite, burghie, dalti, etc. Alternativ, acestea pot fi folosite pentru prelucrarea metalului in vederea pregatirii sale pentru sudura sau pentru diferite integrari in ansamble metalice.

Piatra de polizat poate fi interschimbata cu o perie din sarma sau o piatra de slefuit in vederea curatarii sau polisarii pieselor de lucru. Atunci cand este necesar, se pot folosi discuri din diferite tesaturi pentru a realiza o debavurare a piesei.

Masinile-unelte din categoria polizor de banc sau polizor fix fac parte din dotarea standard a oricarui atelier de prelucrare mecanica sau a unui atelier de intretinere.

Proma Machinery SRL clasifica polizoarele de banc dupa urmatoarele criterii:

 • dupa gradul de utilizare – durata functionare, putere motor, dimensiune piatra / disc / perie in: polizoare profesionale si polizoare industriale;
 • dupa tipul de operatiuni realizate: polizoare simple, cu doua discuri si polizoare combinate (polizor cu perie si disc, polizor cu banda si disc);
 • dupa gradul de racire: polizor fix umed si polizor fix uscat
 • dupa posibilitatea de aspirare: polizor de banc sau polizor fix cu aspiratie si polizor de banc fara aspiratie.

 

De ce trebuie sa tineti cont cand utilizati un polizor de banc ?

 

Turatia pietrei

Pietrele de polizat au notate pe eticheta lor turatia maxima la care pot lucra, rpm. Turatia la un polizor de banc trebuie sa fie egala sau mai mica, astfel incat viteza maxima indicata pe piatra polizorului sa nu fie depasita. Depasirea turatiei de lucru poate duce la explozii, care pot rani sau conduce la decesul operatorului.

Granulatia in functie de materialul piesei prelucrate

Majoritatea discurilor utilizate la un polizor de banc pot fi folosite in mod universal. Totusi, eficenta maxima este atinsa atunci cand sunt folosite pentru scopul in care au fost fabricate, in caz contrar exista un risc crescut ca acestea sa cedeze. Pietrele de polizor fabricate pentru prelucrare otelului nu trebuiesc folosite pentru materiale mai moi, precum aluminiu. Materialele mai moi ajung sa se depuna pe piatra in timpul procesului de polizare, ulterior accelerand procesul de incalzire puternica. Acest proces poate conduce la dislocarea pietrei, cu potential de ranire al operatorului.

 

Utilizarea partii laterale fata de conturul discului polizor

Polizarea se realizeaza pe conturul discului de polizat, partea laterala fiind de obicei neutilizabila. Pentru a putea fi polizate pe lateral, anumite scule si cutite pot fi prelucrate cu ajutorul pietrelor de polizat in forma de cupa.

Suportul si pozitia aparatoarei pentru scantei

Suportul sculei trebuie sa fie in apropierea discului, aproximativ in 2 - 3 mm. Acest lucru previne ca piesa sa alunece in spatiul dintre suport si piatra. Necesitatea aparatoarei este data de aparitia scanteilor in timpul procesului de polizare.

Aparatoare piatra de polizat

Aceasta apratoare este obligatorie si este confectionata dintr-un material metalic protejand utilizatorul de eventualele explozii ale pietrei de polizat.

Utilizarea unui lichid de racire

Polizarea metalelor cu ajutorul unui polizor de banc sau polizor fix conduce la o incalzire rapida a piesei de lucru. Majoritatea polizoarelor sunt de tipul uscat, fara a utiliza fluide de racire. Insa, piesele pot fi scufundate intr-un recipient cu apa, pentru a cali metalul si pentru a proteja operatorul de eventualele arsuri cauzate de catre supraincalzirea piesei prelucrate. Pentru piesele cu continut mediu sau mare de carbon, care sunt deja calite (precum biti de scule sau burghie), procesul de racire prin imersiuna acestora in apa trebuie realizat cat mai frecvent cu putinta astfel incat sa fie evitata alternanta intre temperaturi foarte mari si racirea foarte rapida a piesei, situatie care ar putea conduce la distrugea tratamentul deja existent asupra sa.

Corectare si echilibrare piatra polizor

Pietrele de polizor trebuiesc periodic restaurate la rotunjimea lor, obtinuand o noua suprafata cu granulatii corespunzatoare. Pietrele de polizor noi sunt echilibrate din fabrica, insa in timp, prin utilizarea lor, acestea se degradeaza. Printr-o rotire inceata a pietrei se poate observa o distanta variabila intre portscula si piatra. In aceasta situatie este necesara echilibrarea pietrei. Cand un polizor de banc sau polizor fix capata vibratii neobisnuite, acesta este de obicei rezultatul faptului ca piatra a pierdut din rotunjimea sa si astfel a pierdut echilibrul in miscarea sa de rotatie. Necesitatea echilibrarii pietrei (sau eventual inlocuirea sa) nu apare in mod curent, mai degraba in urma a unor ani de utilizare, insa importanta ei ramane valabila in aceasta situatie, mai ales ca aceasta operatiune contribuie in mod definitoriu la prelungirea duratei de utilizare a unui polizor de banc sau a unui polizor fix, vibratiile rezultate fortand lagarii axului.