1. 1
  2. 2
  3. 3
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Masini de rectificat metale

MASINA DE RECTIFICAT

Istoria masinilor de rectiifcat este legata de numele Norton, un angajat al companiei americane Brown & Sharp, din Providence. Acesta a demisionat si infiintat prima companie care producea masina de rectificat, sub numele de Norton Grinding Company, acesta avand intuitia ca masina de rectificat este mai mult decat o simpla scula pentru finisare, putand ocupa un loc de sine statator in fluxul de lucru al unui atelier de prelucrari metalice. Norton a continuat sa imbunatateasca performantele la masina de rectificat aducand un aport considerabil in sporirea turatiilor si a preciziei de lucru. In anul 1925 mertiele sale pentru dezvoltarea masinilor de rectificat sunt recunoscute, Norton fiind medailat (Medalia John Scott) si premiat pentru invetica “masini de rectificat precise si de mare putere”. Standardele impuse de Norton in acest domeniu au ramas de neclintit pana in a doua jumatate a secolului 20.

Legat de rectificare, aceasta este o operatie de prelucrare prin aschiere a pieselor metalice, efectuata cu scule abrazive, in scopul finisarii. Prin rectificare se obtin precizii dimensionale de ordinul micronilor si o calitate deosebita a suprafetelor prelucrate. Rectificarea se aplica, in mod special, in cazul pieselor confectionate din materiale cu duritate mare.

Sculele utilizate pe o masina de rectificat se prezinta, in general, sub forma unor discuri confectionate din granule abrazive, cu duritate mare, inglobate intr-o masa de liant. Ca principiu, rectificarea este oarecum asemanatoare frezarii, fiecare particula abraziva jucand rolul unui micro-tais de dinte, cu deosebirea ca viteza de aschiere la o masina de rectificat este mult mai mare (de ordinul zecilor de metri pe secunda).

Pentru desfasurarea procesului de rectificare in bune conditii, discul abraziv se alege in ceea ce priveste materialul abraziv, liantul, granulatia si duritatea; aceste caracteristici sunt in functie de felul rectificarii (rotunda, plana, ascutire etc.), de marimea si tipul de masina de rectificat, de caracteristicile piesei prelucrate (material, dimensiuni, felul suprafetelor, precizie etc.).

Miscarile de avans la o masina de rectificat se executa dupa traiectorii impuse de forma suprafetei prelucrate si pot fi continui sau intermitente, executate de catre piesa sau de catre scula, in functie de masina de rectificat si de natura operatiei de rectificare.

Masina de rectificat plan

Este o masina de rectificat utilizata la rectificarea suprafetelor plane ale pieselor degrosate anterior prin rabotare, frezare etc. sau pentru rectificarea directa, fara degrosare prealabila. Rectificarea plana se poate realiza prin doua scheme de aschiere fundamentale: cu suprafata periferica a discului sau cu suprafata frontala a acestuia; la rectificarea plana frontala se utilizeaza corpuri abrazive de tip „oala”, care pot fi dintr-o bucata sau compuse din mai multe segmente abrazive.

Componenta unei masini de rectificat plan cu suprafata periferica a discului abraziv este urmatoarea: transmisie mecanica; papusa port-scula; disc abraziv; montant; masa; dispozitiv electromagnetic de fixare a piesei pe masa; piesa prelurata; dispozitiv de racire; dispozitiv pentru corectia formei discului abraziv.

Masina de rectificat rotund exterior

Rectificarea pieselor pe masini de rectificat rotund exterior se poate realiza, in functie de constructia pe care o are masina de rectificat si de modul in care se fixeaza piesa in vederea prelucrarii, in doua variante: intre varfuri sau fara varfuri.

Masina de rectificat rotund exterior intre varfuri

Rectificarea intre varfuri se caracterizeaza prin fixarea piesei cu ajutorul a doua varfuri de centrare, montate in cele doua papusi (fixa si mobila) la o masina de rectificat.

Rectificarea cu avans longitudinal normal se utilizeaza pentru rectificarea pieselor de lungime mare; piesa se roteste si se deplaseaza rectiliniu alternativ in lungul axei, in timp ce discul abraziv executa miscarea principala de rotatie si avansul de patrundere.

Rectificarea fara avans de patrundere – se executa dintr-o singura trecere a discului abraziv pe toata lungimea piesei; in acest scop, discul abraziv este prevazut cu un con de atac. Pozitia discului pe directie radiala se regleaza la inceputul prelucrarii, in functie de diametrul suprafetei care trebuie prelucrate; in acest caz, avansul longitudinal la o masina de rectificat se executa cu o viteza sensibil redusa fata de cea din cazul variantei anterioare.

Rectificarea cu avans de patrundere – se aplica atunci cand lungimea piesei de prelucrat este mai mica decat latimea discului abraziv. In acest caz, la masina de rectificat, lipseste miscarea de avans longitudinal..

Principalele  parti  componente la o astfel de masina de rectificat sunt:  batiu; masa a masinii (executa miscarea de avans longitudinal; papusa port- piesa (fixa); papusa port-scula (executa miscarea de avans de patrundere; papusa mobila; disc abraziv.

Miscarea principala si cea de avans circulare se realizeaza, de regula, pe cale electromecanica, iar miscarea de avans longitudinal si cea de patrundere se realizeaza pe cale mecanica sau electro-hidraulica.

Pentru rectificarea suprafetelor conice, masa la masina de rectificat se poate inclina fata de directia ghidajelor longitudinale ale batiului.

Masina de rectificat rotund exterior fara varfuri

La rectificarea rotunda exterioara, prin procedeul  „fara  varfuri” piesa de rectificat se aseaza liber intre doua discuri abrazive, discul de rectificare si discul de antrenare, fiind sustinuta de o rigla de reazem. Discul de rectificare este un disc abraziv obisnuit si executa miscarea principala de aschiere. Discul de antrenare (sau de conducere) nu are proprietati aschietoare – datorita continutului foarte ridicat de liant (pe baza de cauciuc); coeficientului mare de frecare al acestuia, imprima piesei cele doua miscari de avans (avansul circular si avansul axial). Aceste miscari se realizeaza deoarece axa discului de antrenare este inclinata cu un unghi de 1° - 5°, astfel incat viteza periferica se descompune intr-o componenta tangentiala, care imprima piesei miscarea de rotatie (avansul circular) si o componenta axiala, care imprima piesei miscarea de translatie (avansul axial).

Pentru ca rectificarea sa poata avea loc, este necesar ca forta de frecare ce ia nastere intre discul de antrenare si piesa sa fie mai mare decat forta de aschiere generata intre discul de rectificare si piesa.

Principalele  parti  componente  la o masina  de  rectificat  rotund exterior fara varfuri sunt: batiu; papusa a discului de rectificare; papusa a discului de antrenare; rigla de sustinere a piesei; dispozitiv de corectare a formei discului de rectificare; dispozitiv de corectare a formei discului de antrenare; motor electric; disc de rectificare; disc de antrenare. Reglarea distantei dintre discuri si inclinarea discului de antrenare se executa manual.

Masina de rectificat rotund interior

Masina de rectificat rotund interior se utilizeaza pentru rectificarea alezajelor cilindrice si conice, precum si pentru rectificarea suprafetelor frontale ale pieselor, dintr-o singura prindere. La aceasta masina de rectificat discul abraziv trebuie sa aiba diametrul mai mic decat alezajul de prelucrat. De aceea, pentru rectificarea alezajelor de diametre mici (uneori sub 1 mm), sunt necesare turatii foarte mari (de pana la 200.000 rot/min).

In functie de modul de prindere a piesei in vederea prelucrarii, rectificarea interioara se poate realiza cu piesa fixata intr-un dispozitiv de prindere sau prin metoda fara varfuri. La randul sau, rectificarea interioara cu piesa prinsa in dispozitiv se poate face prin doua metode: rectificarea cu piesa in miscare de rotatie si rectificarea planetara.

In cazul rectificarii cu piesa in miscare de rotatie, masina de rectificat trebuie sa asigure realizarea urmatoarelor miscari: miscarea principala (rotatia sculei); miscarea de avans circular (rotatia piesei); miscarea de avans longitudinal (efectuata, de regula, de catre piesa); miscarea de avans de patrundere (executata, de obicei, de catre scula).

La rectificarea planetara, piesa este fixa, avansul circular fiind realizat printr-o miscare planetara a axului pietrei de rectificat.

Principalele parti componente la o masina de  rectificat rotund interior sunt: batiu; papusa portscula; disc abraziv; motor electric pentru antrenarea discului abraziv; papusa port-piesa; dispozitiv de prindere a piesei; motor electric pentru antrenarea piesei.