Masini de ascutit scule

Masini de ascutit

Operatia de ascutire, ca ultima operatie in procesul tehnologic de fabricare al sculelor  aschietoare, influenteaza direct asupra calitatilor aschietoare a acesteia, deci prezinta o importanta primordiala. Problema stabilirii unei metode si scheme rationale de ascutire si reascutire este influentata de mai multe criterii, printre care:

 • productivitate ascutirii maxima;
 • rugozitatea suprafetelor sculelor aschietoare obtinute in urma ascutirii;
 • durabilitatea sculei,
 • universalitatea, simplitatea si siguranta in exploatare.

Se cunosc urmatoarele metode de ascutire a sculelor:

a) Metode abrazive.

b) Metode electrice ca:

 • ascutirea anodoelectrica,-
 •  ascutirea prin scantei electrice,
 • ascutirea prin contact electric.

c) Metode electrochimice abrazive (combinate).

 

Metodele electrice si electrochimice necesita instalatii complexe, cunostinte teoretice si practice vaste din partea muncitorilor, ceea ce a contribuit la aplicarea pe scara redusa a acestora.

Metoda abraziva consta in o prelucrare prin aschiere prin utilizarea pietrelor abrazive de diferite forme, dimensiuni, granulatii etc. pietrele abrazive sunt formate din granule de material abraziv cu duritate mare legate intre ele printr-un liant. Pentru aceasta metoda se folosesc masini de ascutit si nu se recomanda folosirea polizoarelor deoarece nu se poate obtine geometria corespunzatoare sculelor aschietoare. si astfel, dintre acestea, cel mai des se foloseste procedeul de ascutire prin rectificare pe masini de ascutit.

Proma va pune la dispozitie urmatoarele tipuri de masini de ascutit:

 • Masina universala de ascutit
 • Masina de ascutit burghie
 • Masina de ascutit freze
 • Masina de ascutit panze circulare
 • Masina de ascutit lanturi drujba

 

Masina universala de ascutit se compune din urmatoarele subansamble:

 • Batiu;
 • Suport transversal;
 • Suportul mesei;
 • Masa inferioara;
 • Masa inclinabila;
 • Coloana;
 • Papusa portpiatra.

Aceste masini de ascutit au o constructie simpla, dar dispune de posibilitati multiple de lucru, prin numarul mare de accesorii cu care poate fi dotata. Axul  principal al unei masini de ascutit este  actionat,  prin  interiorul  coloanei, de la un electromotor fixat la extremitatea inferioara a coloanei, motor care dispune de trepte de turatii si este orientabil in plan orizontal si in plan vertical.

Pentru usurarea manevrei, atat rotirea coloanei cat si deplasarea longitudinala si transversala a mesei sunt prevazute cu elemente de rostogolire. Masa inferioara dispune de o dubla posibilitate de rotire in plan orizontal, iar in plan vertical se poate inclina. Masa de lucru este prevazuta cu o glisiera in coada de randunica ceea ce permite o fixare precisa si rapida a dispozitivelor si accesoriilor.

Cutitele de strung, raboteza, morteza etc. se ascut pe masina de ascutit cutite, specializata sau pe masini universale de ascutit scule. Pe masina de ascutit cutite, acestea sunt fixate intr-o menghina speciala, care permite sa se obtina geometria corespunzatoare a capului cutitului. La masina de ascutit cutite, tipul obisnuit de cutite se prelucreaza pe suprafata de asezare si pe suprafata de degajare. Cutitele profilate se ascut cu masina de ascutit cutite, numai pe suprafata de degajare, pentru a se mentine profilul acestora. De obicei, ascutirea se executa in doua faze: degrosarea si finisarea. Se pot folosi masini de ascutit cutite, specializate sau masini universale de ascutit scule.

In cazul burghielor, aceastea se ascut pe suprafata de asezare dupa o suprafata conica. Masini de ascutit care pot realiza ascutirea pot fi o masina de ascutit burghie sau o masina universala de ascutit, echipata cu dispozitive speciale. In timpul ascutirii, burghiul fixat intr-un dispozitiv special pe o masina de ascutit burghie sau pe o masina universala, executa o miscare oscilatorie de rotatie in jurul axei. La masina de ascutit burghie trebuie avut intotdeauna in vedere unghiul mort al burghielor. Unghiul mort al modelelor de masini de ascutit burghie poate fi ajustat permitand ascutirea burghielor pentru fiecare material si asigurandu-le acestora o viata lunga.

Alezoarele se ascut la inceput pe suprafata de degajare, in vederea crearii unghiului de degajare.

Ulterior, alezoarele se rectifica la exterior pentru a realiza dimensiunea necesara alezorului. Ultima operatie este ascutirea pe suprafata de asezare, pentru crearea unghiului de asezare si a fatetei dintilor. Alezoarele se ascut pe masini de ascutit, universale.

La frezele cu dinti frezati, la inceput se executa ascutirea pe suprafata de degajare, in vederea formarii unghiului de degajare si apoi se executa ascutirea pe spatele dintelui, pentru a crea unghiul de asezare necesar. Frezele cu dinti detalonati se ascut numai pe suprafata de degajare deoarece este necesar sa se mentina constant profilul sculei. Ascutirea se executa pe masini de ascutit, universale, iar divizarea, dinte cu dinte, se realizeaza cu ajutorul unui opritor asezat pe suprafata de degajare, in acelasi fel ca la adancitoare.

Tarozii si filierele se ascut pe suprafata de degajare, in scopul pastrarii profilului partii aschiatoare. Tarozii se ascut pe masini de ascutit, universale.