1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Fierastraie debitat metal

Fierastraul cu banda pentru metale este o masina de debitat cu banda care foloseste o lama lunga ascutita constand dintr-o banda continua dintata din metal intinsa intre doua roti pentru a debita materialul.  Fierastraiele cu banda sunt utilizate in principal pentru debitarea metalelor, debitarea lemnului,  industria alimentara, dar poate taia si o alta varietate de materiale.

Marele avantaj in utilizarea fierastraului cu banda il constituie actiunea de taiere uniforma, ca urmare a distribuirii sarcinii pe dinte in mod uniform, precum si capacitatea de a taia forme neregulate, curbate sau posibilitatea de taiere la pachet. 

Principiul primar de functionare il constituie actionarea benzii de catre 2 volante care se rotesc in acelas plan, dintre care una este mecanizata. Alte modele de fierastraie debitat metale, mai complexe, pot avea trei sau mai multe volante pentru distributia uniforma a sarcinii pe banda.

Benzile folosite de catre un fierastrau cu banda pentru metale pot fi de o varietate foarte mare in functie de numarul si tipul de dinti, precum si, materialul din care acestea sunt confectionate. Astfel, fierastraul cu banda este extrem de versatil si capabil sa taie o larga varietate de materiale.

Ideea de fierastrau cu banda pentru metale dateaza inca din 1809, cand William Newberry a primit un brevet britanic pentru idee dar, conceptul de fierastrau cu banda pentru metale, a ramas impracticabil in mare parte din cauza incapacitatii de a produce lame precise si durabile folosind tehnologia din vremea aceea.

Au fost necesari aproape 40 de ani pentru ca Anne Paulin Crepin, de origine franceza, sa conceapa o tehnica de sudura a benzilor folosite de un fierastrau cu banda pentru metale. Ea a aplicat pentru un brevet an 1846, vandut ulterior dreptul unui producator pe nume A. Perin & Company din Paris. Prin combinarea acestei metode cu noi aliaje de otel si tehnici avansate de temperare, Perin a permis pentru prima data crearea unei benzi moderne folosita de catre un fierastrau cu banda.

Primul brevet american al fierastraului cu banda a fost acordat lui Benjamin Barker de Ellsworth, Maine, in ianuarie 1836. Prima fabrica pentru producerea si comercializarea benzilor in SUA a fost construita de catre Paul Prybil.

CLASIFICARE FIERASTRAIE DEBITAT METALE

DUPA POZITIA DE LUCRU

In functie de pozitia panzei fata de materialul taiat, avem fierastrau pentru metal:

Vertical

 • Piesa se deplaseaza catre panza care este stationara;
 • Avansul materialului este manual sau mecanic;
 • Este utilizat la decuparea formelor si unghiurilor complexe;
 • Se adreseaza productiei de piese unicat sau serie mica.

Orizontal

 • Bratul de taiere se deplaseaza catre piesa care este stationara;
 • Este utilizat pentru a taia materiale lungi (tevi, bare, etc);
 • Nu se utilizeaza in productia formelor complicate sau a liniilor curbe;
 • Se adreseaza productiei diverse si este popular in majoritatea unitatilor de productie.

 

DUPA INDEXAREA UNGHIULUI

Fierastraie debitat metale cu indexarea unghiului prin rotire:

Brat Taiere

 • Bratul de taiere este rotit la unghiul predefinit/necesar;
 • Materialul ramane fixat in menghina;
 • Permite taierea profilelor lungi.

Menghina

 • Menghina este rotita la unghi predefinit/necesar;
 • Materialul se roteste odata cu menghina;
 • Permite taieri rapide profile scurte.

Fierastraie debitat metale cu indexarea unghiului:

Predefinita

 • Fierastraul este constructiv conceput sa taie la unghiuri predefinite;
 • Unghiurile nu pot fi schimbate ulterior;
 • Raport bun cost/eficenta.

Continua

 • Fierastraul este construit pentru a taia intr-o anumita plaja de unghiuri;
 • Unghiurile pot fi schimbate fara limitare, an plaja definita.
 • Flexibilitate sporita a productiei

 

DUPA ACTIONAREA BRATULUI

Fierastrau cu banda pentru metale, manual

Se disting aici doua subcategorii: Fierastrau debitat metal manual pentru uz general care este o masina de debitat cu panza universala "mica" utilizata pentru uz general in diferite ateliere si hale de productie. Pe aceasta masina sunt utilizate diverse panze care permit utilizarea masinii pentru debitarea unei game largi de profile si bare pline, inclusiv din inox sau oteluri pentru scule. Ridicarea cadrului de debitare este manuala; avansul de debitare se realizeaza prin greutatea cadrului cu posibilitatea de reglare continua a vitezei de avans cu ajutorul unei supape amortizoare. Pentru a facilita ridicarea usoara a cadrului masina este echipata cu arcuri de tensionare reglabile, care permit setarea fortei optime necesare pentru ridicarea cadrului an functie de caracteristicile materialului care urmeaza sa fie debita. Fierastrau debitat metal manual pentru santier care reprezinta o versiunea usoara a masinii de debitat cu banda proiectata pentru lucrari pe santiere de constructii si instalatii. In cazul tipului de fierastrau debitare metale marca Pilous, pentru a minimiza greutatea totala a cadrului, rezervorul si masa masinii sunt realizate din aluminiu turnat. Pentru a atinge durata maxima de functionare, menghina si rotile de antrenare - tensionare ale benzii fierastraului pentru metale sunt fabricate din fonta cenusie. Transportul este usor in cazul acestui tip de fierastrau pentru metale, el fiind echipat cu un brat de blocare in pozitie inferioara, roti de transport si maner. Avansul de taiere a benzii, ridicarea cadrului si prinderea materialul sunt realizate manual.

 

Fierastrau cu banda pentru metale, gravitational

Modelele de fierastraie debitare metale cu brat gravitational pentru metale asigura taierea pieselor prin fixarea acestora cu ajutorul unei menghine in vreme ce panza coboara prin taierea realizata. Coborarea bratului de taiere se realizeaza cu ajutorul fortei gravitationale chiar daca acesta este reglat pentru debitarea la unghi.

Modul de exploatare a unui fierastrau pentru metal orizontal este relativ simpu: atunci cand fierastraul debitare metale este pregatit pentru exploatare, operatorul ridica bratul si pozitioneaza materialul ce trebuie debitat sub panza fixandu-l cu ajutorul unei menghine, apoi operatorul porneste fierastraul pentru metal. Panza coboara usor in material debitand piesa pe masura ce banda taietoare se deplaseaza. Atunci cand taierea este completa, bratul fierastraului debitare metale actioneaza un switch care determina oprirea echipamentului.

 

Fierastrau cu banda pentru metale, semi-automat gravitational sau hidraulic

Functia semi-automata include, de regula, actionarea hidraulica a menghinei, coborarea hidraulica controlata a bratului, ridicarea acestuia dupa finalizarea debitarii, precum si blocarea automata a panzei in cazul ruperii acesteia. Aceste tipuri de fierastraie cu banda sunt utilizate in ateliere mecanice, ateliere industriale, industria mecanica, santiere, montaje etc. In cazul fierastraielor debitat metale marca Pilous, acestea sunt dotat standard cu un sistem de oprire automata la terminarea prelucrarii. In cazul ruperii benzii se va actiona automat sistemul de blocare. Ghidajul benzii ferastraului debitare metale este prevazut cu lagare de rostogolire si placi de carbura ce cresc perioada de utilizare a benzii. Sunt foarte usor de utilizat si, de asemenea, sunt caracterizate de un confort foarte ridicat an antretinere. Masina de debitat metale cu panza universala este robusta si utilizata pentru debitari continue in hale de productie ( productie neintrerupta ) a unei game largi de profile si bare pline, inclusiv din inox sau oteluri pentru scule. Acest tip de fierastrau pentru metale este echipat cu o unitate hidraulica simpla care faciliteaza ridicarea automata a cadrului de debitare dupa terminarea operatiei de debitare. Acest sistem asigura masinii o functionare mult mai usoara, mai ales atunci cand se debiteaza piesele an serie mai mare. Inaltimea de ridicare poate fi ajustata in functie de dimensiunea materialului care urmeaza sa fie debitat. Avansul de debitare se realizeaza prin greutatea cadrului cu posibilitatea de reglare continua a vitezei de avans cu ajutorul unei supape amortizoare. La terminarea debitarii rularea panzei se opreste automat si cadrul se ridica pana la analtimea reglata.

 

Fierastrau cu banda pentru metale, cu doua coloane

Fierastrau debitare metale semiautomat, masiv, cu doua coloane, conceput pentru a fi utilizat pentru debitarea industriala a materialelor, in special in cazul cadrul activitailor de debitare non-stop. Prin conceptia moderna a cadrului masiv, fierastraiele noastre marca Pilous si Proma permit debitarea industriala a materialelor pline cu sectiuni mari si foarte mari. Prin apasarea unui singur buton se porneste ciclul de lucru complet: prinderea materialului, pornirea panglicii fierastrau, pornirea racirii, executarea taierii, oprirea panzei si a racirii, readucerea cadrului fierastraului cu banda in pozitia de start, deschiderea menghinei.

 

Fierastrau cu banda pentru metale, automat

Cu aceste fierastraie debitat metale complet automate se pot realiza operatii de debitare cu interventii minime ale operatorului si precizie foarte mare. Acest tip de fierastrau pentru metal se recomanda utilizatorilor industriali pentru executarea prelucrarilor de debitare de bare si blocuri din otel. Acest tip de fierastrau pentru metale pentru taiat piese din metal este prevazut cu functii complet automate, inclusiv functia de ridicare automata a bratului. Avansul lungimii piesei ce urmeaza a fi debitata poate fi reglat automat. Dotarea pentru fierastraie debitat metale marca Pilous si Proma cu sisteme de fixare superioara face posibila debitarea simultana a mai multor piese de prelucrat. Sistemul de reglare continua a vitezei de taiere permite ajustarea optima a vitezei in functie de necesitatile piesei de prelucrat. Avansul materialului se realizeaza prin intermediul unor role motorizate, pozitionate in menghina. Acest fierastrau cu banda are in componenta sa un cilindru hidraulic, menghina hidraulica, limitator material, banda fierastrau, echipament de racire, intrerupator pentru oprire de urgenta etc.

 

Fierastrau cu banda pentru metale, automat cu NC/CNC

Fierastraul debitare metale tip CNC, cu automatizare completa sunt in general utilizate pentru debitarea barelor pline si a profilelor cu sectiuni mari, in productia de serie cu ciclul de lucru in trei schimburi. Pentru acest tip de fierastrau, falcile menghinei impreuna cu bratul de taiere sunt sincronizate si relgate automat. Bratul de taiere este echipat cu sistem de control automat al avansului de taiere. Sistemul fierastraului monitorizeaza incarcarea actuala a fierastraului si ofera acestuia coordonare automata a presiunii si a avansului pentru o taiere corespunzatoare, luand astfel in calcul profilul actual al materialului debitat. Acest lucru reduce semnificativ timpii de taiere si ofera precizie la taiere.

 

Parametrul principal al unui fierastrau debitare metal il reprezinta capacitatea de taiere, acesta indicand diametrul de taiere al piesei debitate precum si unghiul la care se poate efectua debitarea acesteia.